top of page

Kierunki

gora-k
cyberspace-2784907_1920.jpg

Technik informatyk

OPIS ZAWODU:

Technik informatyk odpowiedzialny jest za konfigurowanie i administrowanie wewnętrzną siecią firmową, w tym dbanie o cyberbezpieczeństwo. Zna podstawy języków programowania

i zarządzania bazami danych, a ponadto umie sprawnie posługiwać się systemami operacyjnymi oraz potrafi skonfigurować wszelkie urządzenia peryferyjne używane przez pracowników (np. skanery, drukarki, routery itp.). Technik informatyk odpowiada także za poprawną konfigurację sprzętu i oprogramowania.

Kwalifikacje:

  • INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych.

  • INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych.

techinf
info
money-2724241_1920.jpg

Technik ekonomista

OPIS ZAWODU:

Absolwentom szkół w zawodzie technik ekonomista najczęściej powierzane są prace związane z prowadzeniem sekretariatu, spraw księgowo-rozliczeniowych oraz kadrowo-płacowych w komórkach organizacyjnych: finansowo-księgowych, kadrowo-płacowych, marketingu, reklamy, rekrutacji pracowników, sprzedaży. W wykonywaniu zadań zawodowych niezbędne jest stosowanie urządzeń techniki biurowej, sprawne korzystanie z zasobów sieci internetowej, posługiwanie się językiem obcym zawodowym oraz wykorzystywanie specjalistycznego oprogramowania komputerowego. Jest to praca ściśle związana z ludźmi, nie tylko ze współpracownikami, ale też często z klientami. Patronat Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.

Kwalifikacje:

  • EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej.

  • EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych.

Kotwica 1
eko
receptionists-5975962_1920.jpg

Technik hotelarstwa

OPIS ZAWODU:

Technik hotelarstwa to zawód polegający na udzielaniu gościny, czyli na organizowaniu i świadczeniu usług noclegowych, gastronomicznych oraz innych związanych z pobytem gościa

w obiekcie hotelarskim. Hotelarz ustala zestaw oferowanych usług, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski. Jest to zawód rozwojowy i wymagający coraz wyższych kwalifikacji, ponieważ wymagania gości hotelowych ciągle rosną, aby im sprostać należy cały czas podnosić ogólny standard usług. Praca w hotelu może być pasją i przynosić wiele satysfakcji, ale wymaga od pracowników pełnego profesjonalizmu, wiedzy oraz wysokiej kultury osobistej.

Kwalifikacje:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

techhot
hot
speedometer-1249610_1920.jpg

Technik pojazdów samochodowych

OPIS ZAWODU:

Technik pojazdów samochodowych to kierunek związany z diagnostyką, naprawą i obsługą współczesnych pojazdów samochodowych. Wraz z rozwojem motoryzacji wzrosło zapotrzebowanie na dobrze wykształconych fachowców, ponieważ samochody wyposażone są w elektronikę i nowoczesne technologie. Kształcący się uczniowie stają się specjalistami z dziedziny naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych, a także diagnostyki samochodowej. Zapotrzebowanie na techników pojazdów samochodowych jest coraz większe.

Kwalifikacje:

  • MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych.

  • MOT.06. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych.

techpoj
mech
pasta-1181189_1920.jpg

Technik żywienia i usług gastronomicznych

OPIS ZAWODU:

Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje, organizuje i nadzoruje produkcję oraz ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów i pracę magazynu. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.

Kwalifikacje:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

techgastro
zywienie
bottom of page