Kierunki
![cyberspace-2784907_1920.jpg](https://static.wixstatic.com/media/6bf8fa_311334fd1af940a6adfea5ba885cf1c1~mv2.jpg/v1/fill/w_1050,h_700,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/6bf8fa_311334fd1af940a6adfea5ba885cf1c1~mv2.jpg)
Technik informatyk
OPIS ZAWODU:
Technik informatyk odpowiedzialny jest za konfigurowanie i administrowanie wewnętrzną siecią firmową, w tym dbanie o cyberbezpieczeństwo. Zna podstawy języków programowania
i zarządzania bazami danych, a ponadto umie sprawnie posługiwać się systemami operacyjnymi oraz potrafi skonfigurować wszelkie urządzenia peryferyjne używane przez pracowników (np. skanery, drukarki, routery itp.). Technik informatyk odpowiada także za poprawną konfigurację sprzętu i oprogramowania.
Kwalifikacje:
-
INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych.
-
INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych.
![money-2724241_1920.jpg](https://static.wixstatic.com/media/6bf8fa_3d4d978c77c148488ec86a7aa1fcce03~mv2.jpg/v1/fill/w_1039,h_702,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/6bf8fa_3d4d978c77c148488ec86a7aa1fcce03~mv2.jpg)
Technik ekonomista
OPIS ZAWODU:
Absolwentom szkół w zawodzie technik ekonomista najczęściej powierzane są prace związane z prowadzeniem sekretariatu, spraw księgowo-rozliczeniowych oraz kadrowo-płacowych w komórkach organizacyjnych: finansowo-księgowych, kadrowo-płacowych, marketingu, reklamy, rekrutacji pracowników, sprzedaży. W wykonywaniu zadań zawodowych niezbędne jest stosowanie urządzeń techniki biurowej, sprawne korzystanie z zasobów sieci internetowej, posługiwanie się językiem obcym zawodowym oraz wykorzystywanie specjalistycznego oprogramowania komputerowego. Jest to praca ściśle związana z ludźmi, nie tylko ze współpracownikami, ale też często z klientami. Patronat Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Kwalifikacje:
-
EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej.
-
EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych.
![receptionists-5975962_1920.jpg](https://static.wixstatic.com/media/6bf8fa_d2e4e5da99bc49f6a53e10bf8f283416~mv2.jpg/v1/fill/w_1082,h_722,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/6bf8fa_d2e4e5da99bc49f6a53e10bf8f283416~mv2.jpg)
Technik hotelarstwa
OPIS ZAWODU:
Technik hotelarstwa to zawód polegający na udzielaniu gościny, czyli na organizowaniu i świadczeniu usług noclegowych, gastronomicznych oraz innych związanych z pobytem gościa
w obiekcie hotelarskim. Hotelarz ustala zestaw oferowanych usług, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski. Jest to zawód rozwojowy i wymagający coraz wyższych kwalifikacji, ponieważ wymagania gości hotelowych ciągle rosną, aby im sprostać należy cały czas podnosić ogólny standard usług. Praca w hotelu może być pasją i przynosić wiele satysfakcji, ale wymaga od pracowników pełnego profesjonalizmu, wiedzy oraz wysokiej kultury osobistej.
Kwalifikacje:
-
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
-
HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
![speedometer-1249610_1920.jpg](https://static.wixstatic.com/media/6bf8fa_41b400a762f34234a461f274b1f08c7e~mv2.jpg/v1/fill/w_1054,h_700,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/6bf8fa_41b400a762f34234a461f274b1f08c7e~mv2.jpg)
Technik pojazdów samochodowych
OPIS ZAWODU:
Technik pojazdów samochodowych to kierunek związany z diagnostyką, naprawą i obsługą współczesnych pojazdów samochodowych. Wraz z rozwojem motoryzacji wzrosło zapotrzebowanie na dobrze wykształconych fachowców, ponieważ samochody wyposażone są w elektronikę i nowoczesne technologie. Kształcący się uczniowie stają się specjalistami z dziedziny naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych, a także diagnostyki samochodowej. Zapotrzebowanie na techników pojazdów samochodowych jest coraz większe.
Kwalifikacje:
-
MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych.
-
MOT.06. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych.
![pasta-1181189_1920.jpg](https://static.wixstatic.com/media/6bf8fa_e1a1e507f4a3479da418c084adb1646b~mv2.jpg/v1/fill/w_1054,h_700,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/6bf8fa_e1a1e507f4a3479da418c084adb1646b~mv2.jpg)
Technik żywienia i usług gastronomicznych
OPIS ZAWODU:
Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje, organizuje i nadzoruje produkcję oraz ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów i pracę magazynu. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.
Kwalifikacje:
-
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
-
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.